Yesterday

Deze blog is een vervolg op een eerder blog. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, is het handig om deze eerst te lezen.

Yesterday
All my troubles seemed so far away
Now it looks as though they’re here to stay
Oh, I believe in yesterday

The Beatles-Yesterday

Op de basisschool lijk je gewoon jezelf te kunnen zijn. Je bent anders dan de andere meiden in je klas, maar hebt daar wel gewoon aansluiting.

Op de middelbare school wordt het lastiger. Je worstelt met wie je het beste kunt omgaan. Er is een echte tweesplitsing in de klas: aan de ene kant de jongens en andere kant de meiden. Waarom zou je moeten kiezen? Je geeft aan je daar heel ongemakkelijk bij te voelen.

Ik gooi het erop dat je zelfstandiger en meer volwassen bent dan menig klasgenootje. Ik leg ook uit dat het gedrag door de puberteit komt en door de groepsdruk, maar leuk is natuurlijk anders. Ook al lijk je dit te begrijpen, het zorgt er niet voor dat je je beter voelt.

Uit school ben je vaak doodmoe. Het wedstrijdzwemmen met vier keer in de week (een uur of meer) trainen dat je al jaren met veel plezier hebt gedaan levert niet meer de energie op, maar kost alleen maar energie. De middagen/avonden en weekenden worden vooral afgezonderd en liggend met een koptelefoon op en een laptop op schoot doorgebracht. Het is niet de ziekte van Pfeiffer, maar wat dan wel?

Eeuwig dankbaar ben ik een docent van school en mijn lieve schoonzusje die er zijn in die moeilijke tijd. Je kunt goed met hen praten. Een wandeling, een gesprek of even naar de stad levert wel weer nieuwe energie op die zo hard nodig is.

Thuis was het moeilijker. Ik dacht (en helaas denk nog weleens) in hokjes. Ik wilde je helpen, maar deed onbewust en onbedoeld het verkeerde. Ik wilde te veel uit je trekken, maar daardoor trek je je meer terug in je schulp.

Gesprekken met je psycholoog, maar ook mijn hartstilstand en de revalidatie (en daardoor een andere kijk op wat belangrijk is in het leven), gesprekken met lieve familie en vrienden hebben er toe bijgedragen dat ik je gebruiksaanwijzing steeds beter begrijp.

We zijn er nog niet, maar de start is er allang! Ik kijk dus uit naar morgen!

Suddenly
I’m not half the man I used to be

The Beatles-Yesterday

Dit klopt:

You’re not half the man you used to be. In jouw geval is dit letterlijk en figuurlijk. Je groeit nog steeds. Ga zo door: word nog meer jezelf, je eigen ik!

I’m not half the man I used to be. Ik ben veranderd. Een lieve vriendin zei laatst: ik vind de Janneke 2.0 nog mooier en leuker dan de eerste versie. Ik ben relaxter en geniet daardoor veel meer van het leven. En waar ik heel erg van geniet: we maken deze reis nu samen, met een lach en een traan. Wat ben ik daar ontzettend blij mee. Dank je wel!

Liefs,

Mama

7 gedachten over “Yesterday”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.