Informatie

Wat betekent transgender?

Het is belangrijk om te weten wat de term transgender precies betekent. Transgender is de term voor een persoon waarbij de sekse en genderidentiteit niet overeenkomen.  Maar wat betekenen sekse en genderidentiteit?

Gender

Sekse en genderidentiteit vallen beide onder het paraplubegrip gender. Gender is de optelsom van sekse, genderidentiteit en genderexpressie.

Als eerste bestaat gender uit je sekse, ook wel je geboortegeslacht genoemd. Veel mensen denken dat er maar twee sekses zijn, maar dat is niet per se waar.  Er worden ook kinderen geboren die niet geboren worden met alleen vrouwelijke of mannelijke geslachtskenmerken, maar met een mix van beide. Wanneer iemand zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken heeft, is hiervoor de term interseks. Vroeger werden deze mensen hermafrodieten genoemd, maar ik raad het af deze term te gebruiken, omdat deze erg ouderwets is en hierdoor verkeerd over kan komen.

Het tweede onderdeel van gender is je genderidentiteit. Dit is welk gender je bij jezelf vind passen. Dit kan van alles zijn, zoals man, vrouw, non-binair of agender. Dit is een korte lijst met verschillende soorten genderidentiteiten, waar je op de pagina Gender woordenboek meer over kan lezen.

Als laatste hebben we genderexpressie. Dit is hoe je jezelf laat zien aan de buitenwereld. Dit kan je manier van lopen zijn, je kledingstijl, noem het maar op.

Al deze dingen, sekse, genderidentiteit en genderexpressie, maken samen gender. Dit is dus een heel stuk ingewikkelder dan geslacht of sekse.

transgender

Nu het duidelijk is wat de term gender betekent, is het ook makkelijker om het begrip transgender te snappen. Zoals al eerder benoemd is, is transgender een term voor een persoon waarbij de sekse en de genderidentiteit niet overeenkomen. Net zoals seksualiteit een spectrum is, is transgender dit ook. Je zou hier onderscheid kunnen maken tussen een binaire en non-binaire groep.

Met binair wordt er iemand bedoeld die zich identificeert als man of vrouw. Iemand die bij de geboorte het vrouwelijk geslacht toegewezen kreeg, maar zich eerder man voelt, noemen we een trans(gender) man. Andersom is dit trans(gender) vrouw. Dit zijn de twee binaire genderidentiteiten.  

Als iemand non-binair is, identificeert deze zich niet als man of vrouw. Binnen het non-binaire spectrum zijn er weer enkele verschillende genderidentiteiten zoals genderqueer, genderfluide of agender. Dit zijn allemaal non-binaire genderidentiteiten die onderling qua definitie van elkaar verschillen. Je kan hier op de pagina Gender woordenboek meer over lezen.