Vlaggenparade
Transgender Pride Vlag
Mijn favoriete vlag, als het gaat om kleurstelling en persoonlijke betekenis. De transgender vlag. Misschien is het je al opgevallen, maar het is zelfs zo dat ik de hele site heb ingericht op de kleuren van de transgender vlag. Ik heb de vlag ook in mijn kamer hangen en daar ben ik erg blij mee.

Achtergrond
De transgender vlag is gemaakt door Monica Helms in 1999. Ze ontmoette de designer van de biseksuele vlag, Michael Page, een tijdje daarvoor. Hij zei tegen Helms dat ook de transgendergemeenschap een vlag nodig had. Helms heeft daarna de huidige transgendervlag gemaakt. Ze zegt zelf dat het idee voor de vlag ineens in haar opkwam. De transgender vlag vertegenwoordigt iedereen bij wie de genderidentiteit niet overeen komt met de sekse, ook wel het geboortegeslacht genoemd.
De vlag bestaat uit vijf horizontale banen waarvan er twee lichtblauw zijn, twee lichtroze en een centrale witte baan.
- De kleur lichtroze staat voor vrouwelijkheid of het gevoel vrouw te zijn.
- De kleur wit staat voor genderloosheid, mensen met een fluïde genderidentiteit (genderfluide) en voor mensen die in transitie zijn.
- De kleur lichtblauw staat voor mannelijkheid of het gevoel man te zijn.
De vlag werd voor het eerst gebruikt tijdens een Pride Parade in Phoenix, Arizona, Amerika in 2000. Helms heeft de vlag met haar mee genomen naar meerdere Pride Parades.
Een tijd later, in 2013, werd de vlag populair en zag je hem steeds meer op Pride. Op dat moment is Monica gestopt met het meenemen van de originele vlag, omdat ze bang was dat er iets mee ging gebeuren. De originele, eerste, vlag is nu te bewonderen in Smithsonian’s National Museum of American History. De vlag is aan dit museum gegeven op 19 augustus 2014.
Bronnen
Als je op onderstaande links klikt, verwijst de site je door naar de artikelen of pagina’s.