Het is Transgender Day of Visibility. Dit is wat jij kan doen.

Het is vandaag Trans Day of Visibility. Het wordt ook wel TDoV genoemd, omdat de naam wat aan de lange kant is. Het houdt eigenlijk in dat we mensen vandaag bewust proberen te maken van de wereldwijde discriminatie waarmee transgender personen te maken hebben. Deze dag is in 2009 in het leven geroepen door Rachel Crandall. We vieren het elk jaar op 31 maart, en het is een internationale dag. Wat ik vandaag heel bijzonder vond, is dat vandaag alle leden van de Tweede Kamer werden beëdigd, zo ook Lisa van Ginneken. De eerste transgender persoon in de Kamer wordt dus op de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit beëdigd. Dat vind ik toch een prachtig symbool.

Misschien vraag je je nu af, wat kan ik doen? Dat is fijn, want daarvoor is deze blog. Ik heb een aantal films, series, documentaires en podcasts voor jullie op een rijtje gezet. Daarnaast vind je ook een aantal sociale media accounts terug, die ik zelf erg graag volg. Laten we starten met de films, series en documentaires.

#1 Disclosure (Netflix): Disclosure is een documentaire gemaakt door Sam Feder en Amy Scholder. In deze documentaire, te zien op Netflix, wordt er teruggekeken naar de representatie van transgender personen in zowel film als televisie. Grote namen in de trans gemeenschap, zoals Laverne Cox en Mj Rodriguez, delen hun mening over bekende films. Zo komen films als Dog Day Afternoon, The Crying Game, en Boys Don’t Cry naar voren, maar ook shows als Pose en The L-Word worden besproken. Het was voor mij een moeilijke documentaire om te kijken, zeker omdat ik soms van afschuw weg wilde lopen, maar toch vond ik het belangrijk om te zien. Het is in mijn ogen zeker een aanrader, zo heb ik er een heleboel van geleerd.

De trailer van Pose

#2 Pose (Netflix): Dit is by far mijn favoriete serie ooit. Het goede nieuws is, volgende maand komt er nieuw seizoen. Helaas is dit ook meteen het laatste seizoen, dat vind ik dan toch wel erg jammer. De dramaserie speelt zich af in New York in de jaren tachtig en negentig, de hoogtijdagen van HIV/AIDS. De LHBT-community vind geen enkele steun in hun burgemeester of president, dus de gemeenschap is op zichzelf aangewezen. Ze verenigen zich in houses, wat je kan zien als een grote groep met misfits. Samen met de leider, genaamd de mother, treden de houses tegen elkaar op in balls. Dit zijn flamboyante shows, die wat weg hebben van drag. Ik vind het echt een geweldige serie. De diversiteit is verpletterend, en het respect wat ik heb voor mijn voorvechters is door serie nog groter geworden. Oftewel: Kijken dus!

#3 Genderbende (2DOC, gratis): Genderbende is een film gemaakt door Sophie Dros. In deze documentaire staan vijf verschillende mensen centraal, die zich allemaal noch man noch vrouw voelen. Ze spreken over de confrontatie met de binaire samenleving en over alles wat hierbij hoort. Door deze film kijk je misschien anders over gender, het zette mij in ieder geval aan het denken. Het taalgebruik is in sommige stukken wat verouderd, de docu komt uit 2017, maar dat stoort mij niet overdreven erg. Ik vond het vooral tof om zoveel dingen te herkennen en dat hier heel openlijk over gepraat wordt.

#4 Laverne Cox Presents: ‘The T Word’ (Youtube, gratis): Deze documentaire is gratis te zien op Netflix. Laverne Cox, bekend van Orange is the New Black, volgt zeven jonge transgender mensen, die door heel Amerika heen leven. Hoewel de verschillen tussen de mensen groot zijn, delen ze wel veel van dezelfde struggles en hoogtepunten. Het is alweer een lange tijd geleden dat ik deze heb gekeken, maar ik weet wel dat ik heel veel herkende. Naar mijn mening geeft het een goed beeld van een transitieproces. Daarnaast vind ik Laverne ook een geweldige vrouw, waardoor het ook fijn is om naar te kijken. De hele documentaire is Engelstalig, en zover ik weet is er geen Nederlandse ondertiteling.

Naast deze films, zijn er ook goede podcasts. Voor de mensen die zich afvragen wat een podcast is, ik zie het eigenlijk als een voor opgenomen radioshow. Zo kan het ook over van alles gaan, zoals sport of misdaad. Op Spotify staan er een aantal goede podcasts rondom gender, waarvan ik er hier een paar van wil uitlichten.

#1 Genderkwiebus: In deze podcasts bepreekt Nanoah Struik alles over gender. Zo is er een serie genaamd Gender voor Dummies, waarin alles over gender heel rustig en super duidelijk wordt uitgelegd. Verder zijn er afleveringen waarin Nanoah praat met een gast, over een bepaald onderwerp waar de gast veel over vindt of over te vertellen heeft. Ik heb een aantal afleveringen geluisterd, en ik moet zeggen dat ik zeker nog meer zou willen horen.

#2 LGBTQ&A: In deze Engelstalige podcast gaan bekende LHBT’ers in gesprek met de presentator, Jeffrey Masters. Zo zijn ook Sam Feder en Laverne Cox langs geweest in deze podcasts, maar er zijn nog heel veel andere toffe gasten in de show te gast geweest. De afleveringen zijn niet overdreven lang, ongeveer een half uurtje, dus ik zou zeggen, check it out!

#3 NB: My Non-Binairy Life: Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze podcast nog niet beluisterd heb, maar ik heb er veel goeds over gehoord. In de podcast staat, zoals je misschien wel had verwacht door de titel, non-binairiteit centraal. Bij mij staat die in de wachtrij, ik ben benieuwd of jullie het wat vinden.

Naast deze podcasts en films, of series, zijn er ook hele toffe mensen op sociale media. Ik heb hieronder Instagram accounts gezet, maar deze mensen zijn ook te volgen op veel andere vormen van sociale media. Hier volgen een aantal van mijn favorieten, op willekeurige volgorde:

#1 @nanoahh: Nanoah Struik, de naam stond hier al eerder benoemd, ken je misschien wel van televisie. Die is een van de eerste mensen in Nederland met een X in hun paspoort. Ook was die te zien in het programma ‘Hij is een Zij‘, wat trouwens ook een aanrader is. Op Instagram plaatst Nanoah goede informatie en geeft die een duidelijke mening over allerlei dingen.

#2 @tammie_schoots: Tammie is een Nederlandse transgender activiste. Ze schrijft onder andere voor Trans Magazine en Babel Magazine. Ik volg haar al een lange tijd op Twitter. Ze heeft een duidelijke mening en geeft deze ook, wat ik erg prettig vind. Ze geeft goede informatie en verwoordt dit op een duidelijke manier.

#3 @mikkie_25: Mik is vader van Máni. Hij deed in 2019 mee met het programma ‘Hij is een Zij’. Mik is erg open over diens transitie en deelt hier ook veel over op Instagram. Ik vind het ieder geval zeer tof om Mik te volgen!

Dit waren drie Nederlandse accounts, maar ik heb ook nog een aantal Engelse, of Amerikaanse, accounts die bij mij favoriet zijn.

#1 @pinkmantaray: Schuyler Bailar is de eerste trans zwemmer in de D1 NCAA competitie, de hoogste zwemcompetitie voor studenten op de universiteit. Als ex-zwemmer, vind ik het sowieso tof om andere zwemmers te volgen, maar als ze trans zijn, is dat natuurlijk extra tof. Hij staat bekend om foto’s zoals hierboven, met een whiteboard in zijn hand met hierop een statement. Hierna volgen, net zoals te zien in de post, enkele slides met toelichting en informatie. Ik leer altijd heel veel van Schuyler, zeker over hoe ik dingen moet verwoorden.

#2 @megemikoart: Meg is kunstenaar, die Aziatisch-Amerikaanse non-binair transgender is. Die maakt hele toffe kunst, waar vooral boodschappen voor de transgender gemeenschap centraal staan. Ik zou zeker even een kijkje nemen! Hieronder alvast een sneak peek.

#3 @mygenderation: My Genderation is een filmproject dat is gestart door Fox Fisher en Ugla (Owl) Stefania. Fox en Owl zijn beide non-binair en een leuk koppel. Ze maken samen gender gerelateerde films, waarvan er veel ondertussen de hele wereld zijn overgegaan. Op hun Instagram delen heel veel transgender dingen, en delen ze ook veel kunst door trans personen, zoals Leo Mateus, een van mijn favorieten.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Ik vond het in ieder geval tof om samen te stellen, ik voel me altijd iets minder alleen als ik alle mensen zie waarmee ik samen deze strijd mag voeren. Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, plaats ze even in de comments, of neem contact met mij op op een van de andere manieren, zoals sociale media of mail.

1 gedachte over “Het is Transgender Day of Visibility. Dit is wat jij kan doen.”

  1. Ha Kai, ik heb met interesse deze blog van jou gelezen. Veel informatie en mooie tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.