SpoTlighT

Laura Jane Grace: Frontvrouw van de folk-punkband Against Me!

door Kai Middelkoop

In de categorie SpoTlight bespreekt Kai elke keer een nieuwe bekende transgender persoon. Dit is het eerste artikel in de serie. Klik voor meer informatie over deze categorie op deze link.

Ik kwam een tijdje geleden, nu alweer een paar maanden geleden, een serie tegen op Youtube. Deze heette True Trans. Volgens mij verveelde ik me, dus ik heb erop geklikt, en daarna heb ik alle afleveringen achter elkaar gekeken. Ik vond het een hele toffe serie! Het zijn 10 afleveringen, allemaal tussen de zeven en elf minuten. Lekker kort en krachtig dus. In deze serie staat Laura Jane Grace centraal. Laura is zangeres en gitarist in de punk band Against Me!. Naast de band heeft ze zelf ook nog wat losse projectjes. Against Me! had in de punkscene al best een grote naam, maar sinds 2012 is de aanhang alleen nog maar groter worden. In 2012 kwam Laura namelijk uit de kast als transgender, waarna ze haar naam aanpaste naar Laura Jane Grace. True Trans is een fantastische serie om te kijken, als je geen problemen hebt met de Engelse taal. De serie gaat over leven als transgender en bespreekt bijvoorbeeld onderwerpen als coming out of genderdysforie. Er komen veel andere trans mensen aan het woord, die hun eigen verhaal doen. Ook komt de familie van Laura aan bod, wat naar mening een erg mooi deel is in de afleveringen. Dus, mocht je nog een korte serie willen kijken, dan is dit een echte aanrader! 

Naam: Laura Jane Grace
Pronouns: Zij/haar
Identificeert als: Transgender vrouw
Nationaliteit: Amerikaans
Beroep: Muzikant
Mijn favoriete nummers: Because of the Shame/True True Soul Rebel/Osama Bin Laden As the Crucified Christ

Misschien vraag je je af: Waarom begint Kai met Laura? In dit geval is dat een goede timing, want hier wilde ik net antwoord op gaan geven. In deze categorie wil ik graag een transgender persoon in de schijnwerpers zetten, zoals de naam SpoTlight ook al aangeeft. Ik wil dit graag doen voor mensen die naar mijn mening meer gezien mogen worden. Dit gaat dan niet specifiek over hun transgender zijn, maar om wat ze doen en wie ze verder zijn. Ik heb Laura nog nooit ontmoet, en ik weet ook niet of dat ooit gaat gebeuren. Ik zou het wel heel tof vinden, laat ik dat even gezegd hebben. Mocht zij, of Against Me!, ooit bij mij in de buurt spelen, dan zal ik sowieso proberen kaarten te kopen. In de interviews die ik heb gezien, zie ik een grappige en vrolijke punkrocker, die het beste uit het leven wil halen. Ze heeft een gezonde dosis zelfspot en haar humor kan ik ook wel waarderen. Het mooie aan haar muziek vind ik de politieke betrokkenheid, wat trouwens sowieso wel kenmerkend is voor het genre punk. Het is een genre waarin gitaren, simpele akkoordenschema’s en een maatschappijkritische inhoud van de lyrics centraal staan. Het is tenslotte de muziek die reageert op de discocultuur van de jaren zeventig. Maar, even terug naar mijn eigenlijke verhaal, hoewel ik praten over muziek ook erg leuk vind. De teksten van Laura Jane bevatten vaak een kritische boodschap. Zo staat Donald Trump centraal in haar nummer Hanging Tree. De hele tekst is een gigantische f*ck you naar de voormalige president van de Verenigde Staten: Tweet, tweet, tweetting from a golden tower/Ain’t got no soul to sell and that’s your power. En, You can’t trust a man with hair like that/Too much deception, no self conscious. Laura draait er geeneens omheen, Trump is gewoon een asshole. Nou, dat is duidelijk, zou ik zeggen.  En dat is precies wat ik tof vind aan Laura. Niet eromheen draaien, gewoon zeggen wat je bedoelt. Het is zo recht door zee, dat ik het eigenlijk ook heel grappig vind.

Dus, mocht je op zoek zijn naar toffe muziek, Against Me! en Laura Jane Grace zijn naar mijn mening een aanrader.  Mijn, hoewel op mijn vaders account, Spotify playlist link ik hieronder. Luister ernaar zou ik zeggen, als je niet weet waar je moet beginnnen, begin bij een van mijn favorieten, of start gewoon een album. Ik hoor graag wat je ervan vindt, als je ernaar luistert! Ik denk dat dit mijn verhaal rondom Laura Jane Grace wel afrondt. Lees vooral nog meer over transgender personen die in mijn ogen nog niet genoeg aandacht krijgen. Ga hiervoor naar deze pagina, en mocht je nog meer suggesties hebben, dan hoor ik het graag!