Anne Middelkoop is de bedenker en oprichter van deze site. Hij is non-binair transgender en schrijft blogs gerelateerd tot gender. Je kan meer over hem lezen op de Over mij-pagina
Het is Pride Week in Nederland. Normaal zouden de Amsterdamse grachten vol liggen met kleurrijke bootjes met een heleboel vrolijke LHBT+’ers. Dit jaar vieren we het een beetje anders dan de vorige jaren. Leuk joh, corona. Toch is er dit jaar ook weer een heleboel gedaan aan de LHBT+ acceptatie. Er zijn een aantal tv-zenders die films, documentaires of andere programma’s uitzenden rondom het thema LHBT. Hierbij vraag ik mij af, hoe staat het eigenlijk met de acceptatie van LHBT’ers in Nederland?
Nederland was het eerste land dat het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht legaal maakte. In 2001. We zijn nu bijna twintig jaar verder. De situatie is volgens cijfers uit verschillende onderzoeken stukken verbeterd. Zo was in 2008 15% van de Nederlanders negatief over LHB’ers, terwijl dit in 2018 nog maar 7% is. Het gaat in dit geval niet over transgender personen. Ook volgens de NOS denken mensen steeds positiever over LHBT’ers.
Maar, is Nederland wel zo tolerant als mensen denken? In Europa staan wij op de elfde plek in de Europe Rainbow Map 2020. Hierin wordt er gekeken naar verschillende aspecten die meespelen in de erkenning en acceptatie van LHBT’ers zoals gelijkheid en anti-discrimatie. Er zijn dus 10 landen die beter scoren op de Rainbow Index. Je zou toch meer verwachten van het land dat als eerste het homohuwelijk uitriep?
In veel programma’s, zoals Nu we er toch zijn: Pride, zie ik dat er veel mensen in Nederland LHBT’ers oké vinden. Ze vinden het prima, zolang ze er maar ‘geen last van hebben’. Mensen accepteren dat er mensen zijn die niet cisgender of hetero zijn, maar ze moeten er niet naar handelen in hun buurt. Mensen vinden het niet prettig als homo’s bijvoorbeeld hand in hand lopen of elkaar zoenen op straat. In het programma worden er vaak sociaal acceptabele antwoorden gegeven, zodat mensen daarna door kunnen lopen. Dit soort ’tolerantie’ wordt ook wel schijntolerantie genoemd.
Volgens een opiniepanel rapport van EenVandaag uit 2018 heeft 81 procent van de ondervraagden geen moeite met homoseksualiteit. 15 procent van de ondervraagden heeft alleen problemen met homoseksualiteit als het zichtbaar is, de overige 4 procent heeft over het algemeen problemen met homoseksualiteit. 21 procent van de mensen vindt het aanstootgevend als een heteropaar zoent in het openbaar, terwijl 36 procent dit vindt bij een homopaar. Blijkbaar zijn er minder problemen met lesbische koppels, als deze zoenen in het openbaar vindt 29 procent van de ondervraagden dit aanstootgevend.
Er zijn dus meer mensen die het aanstootgevend vinden als een homopaar zoent, dan mensen die aangeven dat ze problemen hebben met homoseksualiteit. In mijn ogen is dit hetzelfde als de situaties in het programma Nu we er toch zijn: Pride. Mensen zeggen dat ze oké zijn met de LHBT+ community, terwijl dit eigenlijk helemaal niet zo is.
Kijk bijvoorbeeld naar de ophef over de reclame van Suitsupply in 2018. Ze hadden een reclame met twee zoenende mannen. Suitsupply is een Nederlandse kledingfabrikant gespecialiseerd in herenkleding. Ze hebben winkels over de hele wereld. Het bedrijf was al eerder in het nieuws gekomen wegens een campagne. In Engeland, in 2010, werden hun posters als pornografie bestempeld.
In 2018 was er veel ophef over een van hun campagnes. Hierin staan twee mannen zoenend afgebeeld. Suitsupply is kort hierna op Instagram meer dan 10.000 volgers verloren. Volgens een opiniepanel rapport van EenVandaag uit 2018 vonden veel mensen de reclame te seksueel en provocerend. De reclame was te seksueel getint voor een kledingmerk, vonden mensen.


Er zijn ook verschillende reclameposters besmeurd, zoals te zien is op de afbeelding. Het Reformatisch Dagblad begon een grote campagne tegen Suitsupply. Hier lag vooral de focus op het feit dat het twee mannen waren die elkaar zoenden. Er werden meer dan 40.000 homofobe flyers verspreid.
Een ander voorbeeld was de aankondiging van NS dat ze voortaan ‘Beste reizigers’ gingen omroepen in plaats van ‘Dames en heren’. Er kwamen onder andere vanuit de politiek negatieve reacties. Uit hetzelfde onderzoek van EenVandaag blijkt dat 57 procent van de mensen het een slechte zaak vindt dat er genderneutraal taalgebruik ingevoerd wordt. Ook op het forum van NS zijn er ook tientallen negatieve reacties te vinden. Het gaat hier vaak over het feit dat er maar twee geslachten zijn, namelijk man en vrouw.
Wanneer ik deze reacties lees, zie ik vrij weinig van het ’tolerante’ Nederland. Er wordt zo vaak gezegd dat Nederland een tolerant land is, maar daar merk ik steeds minder van. Mensen net zoals ik, non-binair transgender personen, worden voor gek uitgemaakt, en erger. Wij hebben er niet voor gekozen om ons zo te voelen! Elke dag weer krijgen wij een stormvloed van negatieve, homofobe en transfobe reacties over ons heen. Als ik de keuze gehad had, dan had ik hier nooit voor gekozen. Maar het zijn van LHBT+ is geen keuze. Het uitspreken ervan wel, en wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Ik kan zijn wie ik ben en er ontzettend open over zijn. Ik kan mensen helpen, simpelweg door een inkijkje in mijn leven te geven. Hoe mooi is dat?!
En ja, dan leven we inderdaad nog in een relatief tolerant land, als je het vergelijkt met andere landen. We hebben hier geen doodsstraf en kunnen niet vervolgd worden voor onze seksuele voorkeur of genderidentiteit. Maar, alsjeblieft zeg, kunnen we gewoon lief zijn tegen elkaar? Laat iedereen in hun waarde, zo moeilijk kan het toch niet zijn?
Ook als cisgender en/of hetero, spreek je uit voor LHBT’ers. Laat zien dat je mensen accepteert zoals ze zijn, EN er geen problemen mee hebt als ze openbaar zijn wie ze zijn. Hang de regenboogvlag uit, of draag een shirt die de LHBT+ community support. Kijk homostellen niet aan of schreeuw ze niet na als ze hand in hand lopen of elkaar zoenen. Geef ze eerder een compliment, als je zo graag wat wil zeggen: ‘Wat zijn jullie een leuk stel!’. Plaats een Facebookpost, of op een ander platform, maakt mij het uit, en geef aan dat iedereen mag zijn wie die is. Ook in het openbaar. Scheld niet met homo of flikker, alsjeblieft zeg. Vraag naar iemand pronouns als je iemand voor het eerst ziet: ‘He, hoe kan ik je aanspreken?’ of stel je voor met je pronouns: ‘Ik ben Anne, je kunt mij aanspreken met hij/hem.’ Als we allemaal een of meerdere van deze dingen doen, wordt Nederland een heel stuk leefbaarder voor IEDEREEN.
Amen! Iedereen in zijn waarde en lief zijn voor elkaar en jezelf! Daar heb ik niks aan toe te voegen, behalve dat ik het zo ontzettend gaaf vind dat jij nu ook steeds meer lief kan zijn voor jezelf en jezelf in je waarde laat door jezelf te mogen zijn! Ik blijf je een topper vinden!
Amen!!! Duidelijker dan dat kan het niet worden; laten we lief zijn voor elkaar.
Mooi geschreven Anne, veel stof om over na te denken.