Vlaggenparade

Regenboogvlag

Achtergrond

Het is misschien wel de bekendste vlag binnen de LHBT+ gemeenschap, de regenboogvlag. Sinds het einde van de jaren 70 symboliseert deze vlag de  gehele LHBT+ gemeenschap, iedereen die niet cisgender en/of hetero is. De vlag die we nu kennen, is eigenlijk een bewerking van het origineel. In 1979, maakte Gilbert Baker, een Amerikaanse kunstenaar, de originele regenboogvlag.  Baker was een veteraan die zichzelf had leren naaien. In 1974 ontmoette hij Harvey Milk, een van de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurders in de VS. Milk daagde Baker uit om een symbool voor de homo-community te maken. Deze was er toen al, een roze driehoek, maar deze herinnerde aan een donkere tijd, de Tweede Wereldoorlog. Dit symbool werd toen namelijk gebruikt om homo’s te identificeren, zoals de Davidster dit voor de Joden was. Baker gaat aan de slag en maakt de allereerste regenboogvlag.

De originele regenboogvlag (1978)

De eerste regenboogvlag

De eerste regenboogvlag had acht kleuren, twee meer dan de vlag die we nu kennen. Zoals je kan zien zijn hier nog de kleuren roze en turquoise aanwezig. Baker heeft elk van deze kleuren een specifieke betekenis meegegeven. Hoewel de kleuren zijn veranderd door de jaren heen, is de betekenis van de kleuren altijd hetzelfde gebleven. 

  • De felle kleur roze staat voor seks. 
  • De kleur rood staat voor het leven. 
  • De kleur oranje staat voor geneeskracht. 
  • De kleur geel staat voor zonlicht. 
  • De kleur groen staat voor natuur. 
  • De kleur turquoise staat voor magie en kunst.
  • De kleur indigo staat voor sereenheid (helderheid en warmte).
  • De kleur violet staat voor karakter. 

De vlag werd voor het eerst gebruikt tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco, Amerika, op 25 juni 1978. Er waren twee regenboogvlaggen. Deze zijn door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid. 

Een paar maanden later, op 27 november 1978, werd Harvey Milk vermoord. Zoals ik net kort al zei, was hij een van de eerste homoseksuele stadsbestuurders in de Verenigde Staten. Hij bestuurde San Francisco. Hij werd doodgeschoten in het stadshuis, net zoals de burgemeester van dat moment, George Moscone, door een afgetreden gemeenteraadslid genaamd Dan White. Hij was homofoob, maar de directe aanleiding was een politiek conflict over zijn herbenoeming. Door fouten van het OM, werd White veroordeeld voor zeven jaar gevangenisstraf voor doodslag, wat opvallend laag is.  Er braken rellen uit in San Francisco, de White Night Riots, waarbij de politie horeca bestormde waar veel homo’s kwamen. Hier mishandelden ze aanwezigen en vernielden ze de inrichting.  

De tweede regenboogvlag (1978-1979)

De tweede regenboogvlag

Door de dood van Harvey Milk en White Night Riots neemt de vraag naar de regenboogvlag erg toe. Hierdoor kon de productie niet meer handmatig. De productie werd uitbesteed aan de Paramount Flag Company, waar Baker uiteindelijk jarenlang zou werken.  Er was alleen een probleem: de kleur roze kon niet gefabriceerd worden. Dit had als gevolg dat in de tweede versie van de vlag de kleur roze zou wegvallen. 

De huidige regenboogvlag (1978-heden)

De huidige regenboogvlag

Over het wegvallen van de turquoise streep zijn verschillende verhalen. Het eerste is dat er simpelweg te weinig turquoise stof was en dat daarom deze kleur weg is. Het tweede verhaal is gerelateerd aan de Pride Parade van 1979. De organisatie wilde de vlag gebruiken om Harvey Milk te eren. Ze wilden graag een deel van de vlag aan de ene kant van de route en een deel aan de andere kant. Maar de vlag had een oneven aantal kleuren en ze wilden het gelijkmatig verdelen. Daardoor is de kleur turquoise weggehaald. Dan hebben we ook nog een derde verhaal. Het lijkt op het tweede verhaal, er zijn problemen met het oneven aantal kleuren. Bij het ophangen aan de vlaggenmasten viel de middelste kleur, turquoise, weg.  Over het wegvallen van de kleur turquoise zijn er dus meerdere verhalen en niemand weet welk precies verhaal klopt.  Het is wel duidelijk dat het verdwijnen van de turquoise streep gelijk valt met de verandering van de kleur indigo naar een donkerblauwe kleur. 

Bronnen

Als je op onderstaande links klikt, verwijst de site je door naar de artikelen of pagina’s.