Per spoor

Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng
Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng oe oe
Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng
Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng oe oe

Guus Meeuwis – Per spoor

Iedereen kent dit liedje wel van Guus Meeuwis. Het liedje heet ‘Per spoor’. Het gaat natuurlijk over een heel ander onderwerp. Het is een heel vrolijk melodietje. Deze ‘treinreis’ is zeker niet alleen maar gezellig en leuk (voor jou, maar ook voor ons als gezinsleden), maar sommige stukjes van de tekst van het liedje passen wel goed bij mijn verhaal.

De trein raast alsmaar verder van station naar station

Guus Meeuwis – Per spoor

Jij zat in de intercity en was al heel veel stations verder toen je op oudejaarsavond 2018 vertelde non binair transgender te zijn. Zo handig als je bent op internet had je al van alles opgezocht en natuurlijk was er na gesprekken met Nicky ook al veel duidelijk geworden.

Voor mij was alles nieuw. Natuurlijk wist ik dat er meer aan de hand was en ergens voelde ik het aankomen, maar toch was het een schok. Ik stapte in de stoptrein (al voelde die aan als een op hol geslagen trein die ook nog eens meerdere malen over de kop ging) en reed een stuk langzamer. Ook stopte ‘mijn’ trein ook nog eens bij elk station. Er kwam heel wat op me af. Ik moest alle termen leren rondom gender en genderidentiteit en leren omgaan met mijn emoties. Ik was zelf nog herstellende en was nog niet mijn ‘oude’ ik. Ook was er voor mij een vorm van rouw.

Nog steeds zijn er momenten waarop het even te veel is. Het is een moeizaam traject. Niet alleen voor jou, maar ook voor ons als gezinsleden. Een traject met heel wat tranen, maar gelukkig ook met een glimlach van trots. Trots op hoe we het doen met elkaar, trots op jou. Je stelt je steeds meer open naar ons en naar je omgeving.

… want de trein vermindert vaart

Guus Meeuwis – Per spoor

De trein van jou gaat inmiddels wat minder hard. Of zou het zijn dat we nu in dezelfde trein zitten, waardoor het verschil in afstand minder groot is?

Ook Teun zit in dezelfde trein. Hij had een flinke achterstand, maar met die lange benen van hem heeft hij nog net op tijd onze trein in weten te springen al is het nog wel in de achterste wagon.

Jouw site heeft daar zeker aan bijgedragen. Je legt alles duidelijk uit en het geeft mij ook de mogelijkheid om mijn verhaal op te schrijven. Dit is ook een soort verwerking voor mij.

Wat ook helpt is het meelezen met de verhalen van andere ouders van transgender kinderen. Sommige staan nog aan de start van de reis, zoals wij oudejaarsavond 2018, sommige zijn al een heel eind verder. Ik leer van hen, heel fijn. En voel met ze mee.

En achter ons vertrekt de trein,
Omdat de trein nou eenmaal verder moet

Guus Meeuwis – Per spoor

Samen staan we op het perron. Even staan we stil voordat we weer instappen om verder te reizen. Woensdag zijn we uitgestapt in Nijmegen, jouw geboortestad. Met z’n drieën (papa, jij en ik) zijn we naar het stadhuis geweest voor de wijziging van de naam en het geslacht. Nu is het wachten op de papieren om een nieuwe identiteitskaart aan te kunnen vragen in onze gemeente met daarop een pasfoto zoals je nu bent.

Bijna ben je zo ver om te gaan reizen onder je eigen nieuwe naam. Jouw reis naar je eigen ik. De weg naar volwassenheid. Wij mogen steeds meer meereizen in dit proces. Gelukkig!

Er zullen nog vele perrons volgen. Waar stappen we uit en welke stations gaan we al slapend of dromend voorbij? Een ding is zeker: we zijn nog lang niet bij het eindstation!

Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng
Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng oe oe
Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng
Kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng kedeng oe oe

Guus Meeuwis – Per spoor

Liefs,

Mama

7 gedachten over “Per spoor”

 1. Meid ..wat verwoord je het mooi♥
  En ik voel het als een voorrecht om zo met jullie mee te mogen reizen
  Ik wens jullie een mooie wereldreis zonder vertragingen of verkeerde spoorwissels😘

 2. Weer mooi geschreven 😍
  En wat fijn dat woensdag alles goed is gegaan, ondanks het op onthoud op de waalbrug ☺️😉weer eens stapje verder.
  Hopen dat Kai gauw zijn IDkaart mag ophalen 🎉
  Lieve groetjes Joke 🥰💋

 3. Wat mooi Janneke, en fijn dat de eerste stap naar erkenning van Kai door de officiële instanties is gezet! Veel succes op dit spoor!

 4. In verschillende (snelheids)treinen maar wél op hetzelfde spoor! Allemaal op weg naar dezelfde bestemming en onderweg volop in contact met elkaar. Heel veel respect voor jullie alle vier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.