Ik moet mij even opnieuw voorstellen

17 jaar en een beetje. Zo lang hebben mensen mij bij mijn geboortenaam genoemd. Mijn ouders hebben mij bij de geboorte een naam meegegeven. Eentje die zij mooi vonden en bij mij vonden passen. Deze naam heb ik zeventien jaar gehad. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, een nieuwe naam en dus een naamsverandering. Ik kan nu mijn eigen naam kiezen, eentje die ik bij mij vind passen. Maar vooral een naam waar ik gelukkig van word. Vanaf nu ben ik Kai Asher Alexander Middelkoop. 

De weg naar Kai was niet makkelijk. Het was een gevecht tegen mijzelf. Mijn gevoel en mijn hart zeiden dat ik moest kiezen voor een nieuwe naam. Mijn hoofd zei dat ik mij niet moest aanstellen en dat mijn geboortenaam prima was. Het hield rekening met de meningen van anderen. Dit deed mijn gevoel niet. Het was een innerlijk conflict, iets wat ik wel vaker heb. Maar uiteindelijk luister ik altijd naar mijn gevoel en naar mijn hart, hoewel het innerlijke gevecht soms even duurt. 

Ik ben mijn weg naar mijn nieuwe naam met een verhuizing gaan vergelijken. Ik woonde vanaf mijn geboorte in een huis. Hier heb ik hele mooie herinneringen gemaakt, deze wil ik niet kwijt. Ik wilde graag verhuizen, naar een huis dat meer bij mij paste. Als je gaat verhuizen neem je spullen mee, dus ook je herinneringen. Maar hoewel verhuizen mooi en leuk is, is het moeilijk om de laatste keer de deur achter je dicht te doen en weg te rijden. En dat laatste, dat vond ik moeilijk. 

Ik wilde zo graag een nieuwe naam, maar ik vond afscheid nemen moeilijk. Dat vind ik nog steeds, maar lijkt nu makkelijker te zijn. Het is een soort rouwperiode om jezelf, hoe raar het ook klinkt.

Edward Estlin Cummings zei het mooi: It takes courage to grow up and become who you really are. Ja, het worden wie ik echt ben, heeft een boel kracht en moed gekost. Op een gegeven moment moet je voor jezelf kiezen, jezelf voorop zetten, en de meningen van anderen achter je laten. En dat is precies wat ik nu gedaan heb.

Een afbeelding met een paars-blauwe waterverf achtergrond en gouden hartjes met de tekst: Kai Asher Alexander Middelkoop 7 juli 2003.
Een afbeelding met paars-blauwe waterverf achtergrond en gouden hartjes met de tekst: "It takes courage to grow up and become who you really are." De tekst is een citaat van E.E. Cummings.
De aankondiging voor Kais naamsverandering

Kai is een naam die over de hele wereld zowel voor mannen als vrouwen wordt gebruikt. Het is een uniseks naam. In Hawaii betekent Kai ‘zee’. De mensen die mij kennen, weten dat ik een echte waterrat ben. Ik hou van water en de zee. Het zijn plekken waar ik niet na hoef te denken over mijn problemen, ik voel me vrij. De naam Kai voelde goed en dat is de belangrijkste reden waarom ik voor deze voornaam heb gekozen.

Mijn tweede naam is Asher. Deze naam heeft zijn oorsprong in een van mijn idolen: Ashlyn Harris. Ashlyn is een Amerikaanse keepster. Ze staat bekend om haar tattoos en haar videos na de winst van het wereldkampioenschap in 2019. Ze is getrouwd met Ali Krieger, een Amerikaanse verdediger. Beiden spelen ze voor het Amerikaanse vrouwenvoetbalteam, het beste team ter wereld. Ashlyn is iemand die mij erg heeft geholpen in mijn depressieve periode. Ze is open over haar ervaringen met depressie, agressie en verslaving. Ook is ze betrokken bij de Amerikaanse non-profitorganisatie To Write Love on Her Arms, een organisatie met als focus mentale gezondheid. Ik heb van TWLOHA, zoals To Write Love on Her Arms wordt genoemd, verschillende t-shirts en truien waar ik erg blij mee ben. De kledingstukken dragen positieve of bemoedigende teksten, die mij helpen op momenten dat ik dit nodig heb. Ook het kijken van voetbal en het hebben van een voorbeeld heeft mij gigantisch geholpen tijdens moeilijke tijden. Ik weet niet of het zonder was gelukt.

Mijn derde naam is Alexander. De naam Alex was mijn tweede keus als voornaam, maar uiteindelijk heb ik voor Kai gekozen. Alexander is voor mij een afleiding van Alexandra, de volledige voornaam van Ali Krieger. Ook zij is bepalend geweest in moeilijke perioden. Ook betekent de naam ‘beschermer’, wat bij mij als persoon past.

Ashlyn Harris (L) en Ali Krieger (R) na de winst van het wereldkampioenschap voetbal in 2019.
Ali Krieger (L) en Ashlyn Harris (R) tijdens een fotoshoot.

De naam Kai is voor mij ook nog even wennen. Soms vergeet ik zelfs dat iemand mij roept of het over mij heeft. Maar het voelt goed om een andere naam te hebben en ik zou het fijn vinden als jullie dan ook Kai gebruiken als mijn naam. Het is voor iedereen even wennen, het is allemaal nog nieuw. Maar als iedereen er zo veel mogelijk aan wil denken, dan ben ik een heel gelukkig mens.Β 

16 gedachten over “Ik moet mij even opnieuw voorstellen”

 1. Happy nameday Kai! Ik ben zo trots op jou πŸ’œπŸ§‘πŸ’™β€οΈπŸ’›πŸ’š

 2. Mooi verhaal Kai wat je met ons deelt, zo weloverwogen de keus maken voor drie mooie namen met een betekenis die zo goed bij jou passen. Dat kan niet anders dan geluk brengen!

 3. Hallo Kai Asher Alexander Middelkoop!!! Wat ben jij ontzettend goed bezig er blijven geen roze olifanten en ballen meer over joh!

 4. Opa Piet Middelkoop

  Trots op jou Kai. Het zal nog wel wennen zijn, maar als ik het fout doe, corrigeer mij maar hoor.😘😘

 5. Manon Mulder-PrΓ©voo

  Wat een prachtig verhaal weer, Kai. Onze dochter heeft haar naam ook veranderd afgelopen jaar. Als moeder voelde het goed dat ze zelf een nieuwe naam koos. Maar het voelde ook als afscheid nemen van een bewust door ons als ouders gekozen naam en een periode waar ik met liefde op terugkijk. Haar mannelijke naam paste gewoon niet meer. Het was en is een heel natuurlijk proces. Alsof het altijd al zo geweest is. Soms komt er weer iets voorbij met haar oude naam en word je er weer aan herinnerd. En dan is de oude naam helemaal niet meer natuurlijk. Deze is uit een ander tijdperk. Succes met deze prachtige nieuwe naam. En wederom dank voor het delen van jouw verhaal.

 6. Leuke naam, Kai. Kort en krachtig. Past bij je!!! En dat stukje Hawaiiaans is altijd goed πŸ˜‰ (onze kids hebben Hawaiiaanse doopnamen).

 7. Gerrie vanAtteveld

  Lieve Kai, gefeliciteerd met deze hergeboorte. Wat ben ik maar ook mijn gezinsleden, trots op wie je bent😘.

 8. Kai, Asher, Alexander mooi gekozen en goed over nagedacht. Je kun trots zijn over de manier waarop je het doet.
  Iedereen een stukje bij beetje meenemen in je veranderingen.
  Ik wil f zeggen je bent een toppertje.

 9. Janneke Dentz - van Hoof

  Lieve Kai,
  Er wordt wel eens gezegd: β€œWhat’s in a name”. Heel wat dus! Als je naam bij je past, geeft het weer wie je in wezen bent; het dekt de lading!
  Je hebt er heel goed over nagedacht. Respect en van harte gefeliciteerd met je prachtige keuze!
  Het leven bestaat voor een groot deel uit afscheid nemen, maar biedt ook kansen om steeds weer opnieuw te beginnen en het goede uit het verleden mee te nemen.
  Ik wens je heel veel geluk met je mooie en toepasselijke naam!!

 10. Marcel en Herma Bonekamp

  Wat een mooie, weloverdachte namen. Weer een stapje verder naar je eigen IK. Wat mag jij TROTS zijn op jezelf !!. Heel veel LIEFDE, KRACHT, MOED, GELUK toegewenst. Ook voor je geweldige ouders en broer die jou SUPER ondersteunen. Heel veel LIEVE GROETJES uit Limburg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.