Niet verkeerd

In verschillende media wordt nog gesproken “in het verkeerde lichaam zitten” als je transgender bent. Dat zou kunnen betekenen dat er van alles mis is met je lichaam, maar het lichaam van mijn kind is zeker niet verkeerd. Mijn kind heeft een lichaam met prachtige eigenschappen:

 • Een leeuwenhart waarmee hij vecht tegen onrecht en opkomt voor zij die dat niet zo goed zelf kunnen.
 • Een zwemmerslijf waarmee vele plezierige trainingsuren en wedstrijddagen zijn doorgebracht en medailles zijn behaald op diverse Gelders B-kampioenschappen zoals op de schoolslag, rugcrawl en estafette.
 • Een uitzonderlijk leervermogen waarmee tijdens de transitie “gewoon” het VWO gedaan wordt met een extra vak en uitstekende resultaten.
 • De wilskracht en de durf om te willen worden wie hij wil zijn.
 • Het vermogen om zich vanaf 2018 in te zetten voor een waterpoloteam dat geen keeper had terwijl hij dat eerder niet zou durven. Intussen heeft hij al ontelbare ballen gestopt, waaronder meerdere strafworpen.
 • De kracht om ook in depressieve perioden door te pakken en ook de mooie kanten van het leven te zien.
 • Het lef om voor zichzelf te kiezen op momenten dat dat echt nodig is.

Niet verkeerd zou je zo zeggen, waarom zou je daar vanaf willen?

Ik las begin augustus een quote in de Trouw:

Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik in een ‘verkeerd’ lichaam zat. Het was mijn lichaam, en ik wilde het veranderen.

Aan veel van die mooie eigenschappen zit ook een andere kant, daarnaast zijn het veelal dingen die over “de binnenkant” gaan. En als de buitenkant niet past bij die binnenkant, wat doe je dan? Je behoudt je sterke eigenschappen en minder sterke eigenschappen die je identiteit bepalen en je past de buitenkant aan. Gender is de combinatie van sekse, genderidentiteit en genderexpressie. Je (gender)identiteit blijft dus onveranderd, de rest is kneedbaar.

Mijn kind is een mooi mens en zeker niet verkeerd. De transitie verandert hoe hij eruit ziet en hoe andere mensen naar hem kijken maar voor mij blijft, of wordt, hij vooral zichzelf.

13 gedachten over “Niet verkeerd”

 1. Mooi geschreven Rody.
  Jullie hebben 2 schatten en prachtige kinderen.
  Wees er trots op…….🥰😍

 2. Manon Mulder-Prévoo

  Precies verwoord zoals wij als ouders er ook mee om willen gaan! En mij was in datzelfde artikel hetzelfde opgevallen. Zo herkenbaar dit. Dank!

 3. Mooi geschreven Rody, 2 prachtige kinderen waar jullie zeker trots op mogen zijn, respect voor jullie😘

 4. Mooi geschreven vriend ! En zoals ik al eerder tegen je zei , “jullie mogen trots zijn op jullie kinderen , en de.kids mogen in de handjes knijpen met zo’n vader en moeder als jullie ” respect voor jullie als gezin !!!!! Dikke kus !!

 5. Heel mooi geschreven Rody. Echte liefde voor een kind dat zichzelf mag zijn. Jullie mogen trots zijn op elkaar als gezin.

 6. Hier schrijft een vader die 100% achter zijn kind staat. Zijn geluk is belangrijker dan het jouwe.

 7. Wat een wijze woorden Rody. Leerzaam voor buitenstaanders, liefevol en warm voor iedereen die het proces volgt dat jullie als gezin doorlopen.

 8. Janneke Dentz - van Hoof

  Wat geweldig dat jij, Janneke en Teun Anne zo steunen! Als een liefdevol gezin vervolgen jullie samen de ingeslagen weg. Fantastisch!
  Aan de buitenkant van het huis wappert de regenboogvlag; een teken van acceptatie, openheid, diepe betrokkenheid en onvoorwaardelijke liefde!

 9. Als collega heb ik je altijd al bewonderd voor je energie, collegialiteit en doeltreffendheid. Wat je hier schrijft raakt me recht in het hart omdat elk woord raak is. Ik las eerder een bijdrage van Janneke. Ik kan slechts concluderen dat Anne en Teun boffen met zo’n stel ouders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.