Blog

Alle blogs

Jij – Aan onze regenboogvlag en diegene die haar meenam

Twee weken geleden werd voor het eerst onze regenboogstok gestolen. Baldadigheid, dachten wij. Binnen een paar dagen hing er een nieuwe vlag. Maar deze week was het weer raak.

Zo, dit is alweer een tijd geleden: Update!

Het is alweer een hele tijd geleden sinds mijn laatste blog. In de tussentijd ben ik best wel aan wat blogs begonnen, maar deze heb ik nooit afgemaakt. Zoals mama zei, het is niet alsof er weinig gebeurd is in de tussentijd. Integendeel zelfs. Zo staan er nog beginselen van blogs over de verkiezingen, politiek, …

Zo, dit is alweer een tijd geleden: Update! Lees meer »

Feeling Good

Kai heeft een galadiner, en zijn borstoperatie en studie in Leeuwarden liggen in de nabije toekomst. Janneke vertelt hoe zij hier tegenaankijkt.

Het is Transgender Day of Visibility. Dit is wat jij kan doen.

Het is vandaag Trans Day of Visibility. Het wordt ook wel TDoV genoemd, omdat de naam wat aan de lange kant is. Het houdt eigenlijk in dat we mensen vandaag bewust proberen te maken van de wereldwijde discriminatie waarmee transgender personen te maken hebben. Deze dag is in 2009 in het leven geroepen door Rachel Crandall. We vieren het elk jaar op 31 maart, en het is een internationale dag. Wat ik vandaag heel bijzonder vond, is dat vandaag alle leden van de Tweede Kamer werden beëdigd, zo ook Lisa van Ginneken. De eerste transgender persoon in de Kamer wordt dus op de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit beëdigd. Dat vind ik toch een prachtig symbool.

TransNieuws: Verbod op transgender personen in het Amerikaanse leger opgeheven

President Joe Biden ondertekende vandaag een uitvoerend bevel om het verbod op transgender personen, die openlijk in het leger dienen, in te trekken.

2020: Een terugblik en een vooruitblik

Het zal een jaar worden dat ik niet snel zal vergeten: 2020. De maximumsnelheid op snelwegen ging van overdag van 6 tot 19 uur naar 100 kilometer per uur. Er waren gigantische bosbranden in Australië. Er was/is een globale pandemie waardoor de hele wereld op z’n kop staat. En DWDD stopt naar 15 jaar lang op TV te zijn geweest. Je mag zelf bepalen in welke volgorde dit bepalend is geweest voor dit jaar ;). Als ik naar mezelf kijk, heb ik dit jaar een aantal grote stappen gezet in mijn transitie, zowel sociaal als medisch. Ik ben begonnen aan mijn examenjaar en ik heb mij ingeschreven voor een opleiding. In dit stuk wil ik terugkijken op een gek en chaotisch jaar wat wij 2020 noemen, maar ook vooruitkijken naar het volgende jaar. Wat zijn mijn plannen? Wat staat mij te wachten in 2021?

Transgender Gedenkdag 2020: Een stuk over transfobie en haat

Vandaag is het Transgender Gedenkdag, ook wel Transgender Day of Rememberance (TDoR) genoemd in het Engels. Het is een dag waarop we transgender personen herdenken die door transfobie om het leven zijn gekomen. Dit kan zowel door zelfmoord als door geweld gebeurd zijn.

Memories: Een blog over herinneringen van je transgender kind

Soms voelt het zo raar. Het is bijna niet uit te leggen. Ik ben je niet kwijt, je bent je eigen mooie jijzelf en ik sta voor de volle 100% achter je, maar toch komt er soms een herinnering voorbij en dat lijkt wel gebeurd in een heel ander leven.

3 veelgemaakte taalfouten rondom transgender personen

Ik zie vaak dezelfde taalfouten terugkomen in nieuwsartikelen of andere bronnen, als we het over gender of transgender personen hebben. Ik las laatst een stuk in Onze Taal, een tijdschrift over de Nederlandse taal. Dit blad had ik meegekregen van mijn docent Nederlands, nog bedankt hiervoor trouwens. In een artikel in dit blad werd gesproken over transmannen en transvrouwen. Ik snap wat ze bedoelen, maar een spatie maakt voor mij het verschil. Dit is dan ook een van de veelgemaakte fouten op het gebied van gender of transgender personen. Ik ga in dit stuk uitleggen waarom dit niet goed verwoord is en hoe het wel moet.

Wat testosteron met mijn lichaam doet: Een tijdlijn

Op deze pagina houd ik mijn veranderingen van mijn lichaam door testosteron, afgekort testo of T, bij. Ik hoop dat hierdoor zowel de effecten van testosteron als de tijdspanne waarop veranderingen plaatsvinden duidelijker worden. Dit zal natuurlijk voor iedereen en voor elk lichaam anders zijn, maar ik hoop dat ik hiermee mensen kan helpen.

Non-binair in een binaire wereld

Ik voel mij soms zo’n blokje in een peuterspel, waar het kind het juiste blok in het juiste gat moet steken. Mocht er geen belletje gaan rinkelen, hier een link. Nu iedereen weet waar ik het over heb, kunnen we verder. De blokkendoos is de samenleving, ik ben een van die blokjes. Alleen is er geen enkel gat in de blokkendoos waarin mijn blokje past. Wat je ook doet, het blokje gaat niet passen in een van die gaten. Zo voel ik mij, als non-binair persoon, in de binaire samenleving. Tsja, wat doe je dan?

Hé genderdysforie, f*ck off!

Als genderdysforie een persoon zou zijn, dan zou hij in ieder geval de kwaliteit hebben om ongevraagd op bezoek te komen en je hele dag te verpesten. Het is een ongevraagde gast die dan ook nog eens een gigantische klootzak is. En hij belt niet aan. Hij komt zo binnenwandelen en heeft de sleutel van je huis. Sommige dagen komt hij vaker langs dan andere dagen en soms is hij een ergere klootzak dan je gewend bent. Ik wil nu even tegen genderdysforie zeggen: F*ck off.

Per spoor

Iedereen kent dit liedje wel van Guus Meeuwis. Het liedje heet ‘Per spoor’. Het gaat natuurlijk over een heel ander onderwerp. Het is een heel vrolijk melodietje. Deze ‘treinreis’ is zeker niet alleen maar gezellig en leuk (voor jou, maar ook voor ons als gezinsleden), maar sommige stukjes van de tekst van het liedje passen wel goed bij mijn verhaal.

Zelfs je naam is mooi

Een blog over Kais naamsverandering geschreven door zijn moeder. Ze schrijft over haar gevoelens over Kais voornaamswijziging.

Ik moet mij even opnieuw voorstellen

17 jaar en een beetje. Zo lang hebben mensen mij bij mijn geboortenaam genoemd. Mijn ouders hebben mij bij de geboorte een naam meegegeven. Eentje die zij mooi vonden en bij mij vonden passen. Deze naam heb ik zeventien jaar gehad. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk, een nieuwe naam en dus een naamsverandering.

Thetis: bedankt

Na een aantal jaar wedstrijdzwemmen, kwam ik terug bij de Thetis, mijn waterpolovereniging. Ik had daarvoor al een tijd gewaterpolood, maar had de keuze gemaakt om te gaan wedstrijdzwemmen, omdat dit mij beter lag. De lol in het waterpolo was ik kwijtgeraakt en ik had mijn passie gevonden bij het wedstrijdzwemmen. Ik kon best aardig zwemmen en heb een mooie vier jaar gehad bij de club. De sport vond ik leuk, dat vind ik nog steeds, maar de omgeving van het wedstrijdzwemmen was niets voor mij. Ik had weinig aansluiting bij mijn leeftijdsgenootjes en de klik met de trainer was er ook niet meer. In de zomer van 2018 ben ik overgestapt naar Thetis, en ik heb nooit meer teruggekeken.

Yesterday

Als ouder van een transgender kind schrijft Janneke blogs over haar kind als transgender persoon. Deze blog gaat over de tijd van haar kind op de middelbare school.

Niet verkeerd

In verschillende media wordt nog gesproken “in het verkeerde lichaam zitten” als je transgender bent. Dat zou kunnen betekenen dat er van alles verkeerd is met je lichaam. Als gender de combinatie van sekse, genderidentiteit en genderexpressie dan blijft je (gender)identiteit onveranderd, de rest is kneedbaar.

Welkom in Nederland, het land van schijntolerantie

Het is Pride Week in Nederland. Normaal zouden de Amsterdamse grachten vol liggen met kleurrijke bootjes met een heleboel vrolijke LHBT+’ers. Dit jaar vieren we het een beetje anders dan de vorige jaren. Leuk joh, corona. Toch is er dit jaar ook weer een heleboel gedaan aan de LHBT+ acceptatie. Er zijn een aantal tv-zenders die films, documentaires of andere programma’s uitzenden rondom het thema LHBT. Hierbij vraag ik mij af, hoe staat het eigenlijk met de acceptatie van LHBT’ers in Nederland?

Hormoonblokkers

Ik lig in bed. Ik lig eindelijk lekker, maar ik krijg het bloedheet. Ugh, opvliegers. Ik gooi de dekens van me af in de hoop dat dit een beetje verkoeling geeft. Na een minuut krijg ik het weer koud, dus ik ga weer onder de dekens liggen. Dit tafereel gaat zo een tijd door. Ik hoor het nieuws op de radio een flink aantal keer. Ik kan het ondertussen woord voor woord meepraten. Leuk joh, hormoonblokkers.

Anne

Als ouder van een transgender kind schrijft Janneke blogs over haar kind als transgender persoon. Deze blog beschrijft mijn gevoel over de periode van de geboorte van Anne tot aan het einde van de basisschool. Voor de periode daarna komen nog andere blogs.

Help!

Als ouder van een transgender kind schrijft Janneke blogs over haar kind als transgender persoon. Dit is haar eerste blog.

Mijn Roze Olifant

Een roze olifant. Een grote roze olifant in de hoek van de kamer. Iedereen wist dat die er stond, maar niemand durfde erover te beginnen. In plaats van erover te praten gaven we hem een leuk strikje op zijn hoofd, lakten we zijn nagels in een leuk roze tintje en bestrooiden we hem met leuke zilveren en gouden glitters. Ja, zo gaat dat bij ons thuis. Welkom in Huize Middelkoop.